Tullia von Sydow 2001

Lördagen den 18 augusti kl. 15:00 var alla inbjudna till Föreningshuset där Tullia von Sydow skulle kåsera om 1920 och 30-talet. Eftersom att solen sken och fåglarna kvittrade flyttades det ut på dansbanan.

Dryga 50 personer kom och dansbanan var fullsatt. Tullia berättade om sin barndom och om dom olika husen på ön. Vi fick veta vad arrendatorn hade för dagliga sysslor och en del historier kom även fram i ljuset. Självklart talades det även om det gamla vänthuset som brukades under Tullias tid på ön. Inom det ämnet tog Tullia hjälp av Olof Elgström som berättade om vänthuset, bl.a. om att det var flyttat från kajen i Waxholm till Halleberg brygga. Han berättade även en historia om ett gisslandrama på en av ångbåtarna som trafikerade Lindalsundet. Sedan visades en del bilder med hjälp av en projektor.

Tullia von Sydow hade först tänkt skriva en uppsats till Halleberg.com om livet på Vårholma under 20- till 30-talet, men hon valde senare att kåsera på scen för Vårholma borna istället. Föredraget kommer dock att skrivas ner och publiceras
på hemsidan med tillhörande bilder senare i år. Föredraget är även dokumenterat på film.


Efter föredraget bjöd föreningen på vin i eftermiddagssolen.


Senare på kvällen nyttjades dansbanan till den traditionella kräftskivan. Läs mer om Kräftskivan 2001 på artikel-sidan.


Artikeln skriven av Jakob Okmian

Foto: Börge Rietschel (Förstora bilden genom att klicka)
Foto: Börge Rietschel (Förstora bilden genom att klicka)