Glas-Kalle

Var Glas-Kalle kungens oäkta son?
Det går massor av historier om Glas-Kalle. En del är sanna. Glas-Kalle var min mormorsfar.Jag är hans äldsta barnbarnsbarn.
Ön, Mansören, eller Mansörn som Glas-Kalle själv föredrog, är fortfarande i släktens ägo.
Jag är övertygad om att både bror och kusiner snart hör av sig med nya (eventuellt motstridiga) uppgifter om Glas-Kalle.

Att han sa ”Akta dig för kitt!” vet jag. Min mormor (Elsa Ulvås) brukade citera sin pappa. Elsa var stolt över att vara glasmästardotter. Hon hade som flicka praktiserat på glasmästeriet och var snabb med att ta fram verktygen för att sätta in nytt glas när en ruta på ön gått sönder. Då ropade hon på oss för att visa hur det gick till och sa alltid ; ”Akta er för kitt!” och skrattade.
Glas-Kalle var alltså glasmästare, tilltalet var ”Fabrikören”, han hade verkstad och butik i Vasastan. Hans verkliga intresse var segling. Omkring 1920 köpte hans Mansören, byggde hus och bosatte sig där. Hustrun Klara gick bort några år senare och då fick han tillstånd av Värmdö församling att begrava henne ute på skäret (som vi kallar den östra klippiga delen av ön). Skäret är vigd jord och kan inte överlåtas, det vill säga till tillfaller Värmdö församling om släkten skulle sälja ön.
Han byggde monumentet (som vi kallar det) och bestämde att han själv skulle bli begravd där tillsammans med Klara. Så blev det.
Glas-Kalle var en förmögen man, med bland annat ett antal fastigheter på nedre Norrmalm i sin ägo. När han gick bort uppdagades det att hans advokat hade förskingrat det mesta. Advokaten begick självmord.

Man frågade sig varifrån Glas-Kalle fick sina pengar. Vi vet inget om hans uppväxttid, men vi tror (nästan vet) att han var oäkta son till Karl XV (Kvinnojägaren Kron-Kalle). Hovet tog hand om sina oäktingar. Glas-Kalles mamma arbetade i kök och tvätteri eller liknande på slottet. Mormor Elsa tyckte inte om att vi talade om de här sakerna.

Det mesta som berättas om Glas-Kalle handlar om segling. Han var seglingstokig och pamp på KSSS ute i Sandhamn. Han ville och försökte utmana om Americas cup, men hittade inte tillräckligt med sponsorer. På den tiden måste den utmanande båten segla för egen maskin till den plats där kappseglingen skulle hållas. Glas-Kalle var fullt beredd att själv segla över Atlanten för att utmana.
Han umgicks med Taube och Engström och det festades nog ganska bra.
Mansören var Glas-Kalles ö. Perfekt ordning rådde. Hans barn hade inte tillträde. För dem hyrde han istället sommarnöje på Ljusterö.

Anders G Hultman, Bromma, med minnen från Mansören på 40-talet.
Avskrivet från ovanståendes artikel på NoNs BREVLÅDA/Ulla Javestad